Щоразу, купуючи дитині шкільний рюкзак, батьки уявляють, на скільки часу його вистачить. Не тому, що якість виробу погана. Просто методи експлуатації можуть бути доволі жорсткими. Ну, бо як це не скинути рюкзака однокласника через вікно чи не пограти рюкзаком у волейбол на перерві?

Що ж залишається батькам? Володіти інформацією, як доглядати за шкільним рюкзаком, і регулярно це робити. А ми підкажемо, як саме.

Чому догляд важливий

Кожна річ для повсякденного користування потребує хоча б мінімального догляду. Це питання і гігієни, і тривалого строку експлуатації.

От і рюкзак, про який піклуються, служить довше. Адже правильне використання та обслуговування запобігає його пошкодженню.

Тривалість служби й збереження привабливого зовнішнього вигляду

Якщо забруднення на рюкзаку, зокрема й шкільному, вчасно усунути, то строк його експлуатації збільшиться. Так, швидка реакція допоможе уникнути великих пошкоджень у майбутньому.

Не треба забувати й про регулярне обслуговування ременів, швів і кріплень рюкзака. Адже ці деталі забезпечать його надійність на довгі роки.

Які етапи догляду

Регулярне очищення від бруду й пилу

Регулярне очищення допоможе зберегти привабливий зовнішній вигляд рюкзака та уникнути появи неприємних запахів.

Використання м'якої щітки або вологої губки

Використовуйте м'яку щітку або вологу губку, щоб обережно очищувати поверхню рюкзака. Уникайте агресивних мийних засобів, які можуть пошкодити матеріали рюкзака.

Догляд за замками й блискавками

Регулярно очищайте замки та блискавки від накопиченого бруду та пилу. Періодично перевіряйте їх на наявність пошкоджень. За потреби замінюйте їхні частини.

Змащування замків силіконовим спреєм

Замки, змащені силіконовим спреєм, працюватимуть краще. Зокрема, плавніше й легше відчинятимуться, до того ж будуть захищені від корозії.

Перш ніж змащувати замки силіконовим спреєм, не забувайте очищувати їх від забруднень.

Правильне зберігання рюкзака

Зберігайте рюкзак у сухому, прохолодному та вентильованому місці, щоб на ньому не утворилася пліснява. Не залишайте рюкзак під прямими сонячними променями, щоб матеріал не вигорів. Якщо дотримуватиметесь цих правил, то збережете початкову форму рюкзака та його вигляд протягом тривалого часу.

Уникнення перевантаження й тиску на форму

Коли кластимете рюкзак на зберігання, позбавте його  зайвого вмісту. Так ви уникнете непотрібного навантаження на рюкзак.

Не складайте в рюкзак важкі предмети, щоб зберегти його форму.

Як видаляти плями й забруднення

Видаляйте плями одразу, як помітите. Так вони не встигнуть зафіксуватися на матеріалі.

Перш ніж видаляти плями, проведіть тест на невидимій частині рюкзака. Так ви переконаєтеся, що матеріал не пошкодиться.

Рекомендації щодо видалення плям різного типу

Для жирних плям використовуйте порошок або тальк. Нанесіть засіб на забруднення, а потім очистіть його м'якою щіткою.

Плями від фруктів та соків замочуйте в солоній воді, а потім промивайте холодною водою.

Для того щоб видалити плями від маркерів або ручок, використовуйте спирт або спеціальні засоби для видалення маркерних слідів.

Способи видалення плям без пошкодження матеріалів

Використання невеликої кількості м'якого мийного засобу на водній основі допоможе видалити багато типів плям. Проте, щоб не зіпсувати виріб, все одно завжди читайте інструкцію від виробника.

Як прати й сушити

Перед тим як прати рюкзак, переконайтеся, що дістали з нього всі предмети. Рекомендуємо використовувати делікатний режим пральної машини та сушити виріб подалі від сонячного світла.

Ручне прання чохла або внутрішніх кишень

Якщо чохол або внутрішні кишені відстібаються, можете прати їх окремо.

Обирайте прохолодну або теплу воду та спеціальний мийний засіб для ручного прання.

Використання мийного засобу

Використовуйте м'які мийні засоби. Адже агресивні можуть пошкодити колір або структуру матеріалу.

Правила машинного прання від виробника

Якщо виробник надав рекомендації щодо прання, обов'язково дотримуйте їх. Так ви не порушите умови гарантії. Якщо рюкзак має наклейки, емблеми або нанесені малюнки, перевірте, чи не будуть вони відокремлюватися під час прання.

Делікатний режим і холодна вода

Використовуйте делікатний режим і прохолодну воду. Для того щоб уникнути надмірного механічного впливу на рюкзак, максимально зменште силу віджиму.

Правила сушіння

Коли виперете або очистите рюкзак, дайте йому повністю висохнути.

Не сушіть рюкзак під прямими сонячними променями, адже через це може швидше вигоріти тканина та можуть погіршитися кольори.

Які додаткові рекомендації по догляду

Періодично перевіряйте шви, стропи та кріплення рюкзака на наявність пошкоджень та зношеності.

Для того щоб уникнути деформації, використовуйте рюкзак згідно з його призначенням та не перевантажуйте його.

Перед довготривалим зберіганням очистіть й висушіть рюкзак, а потім зберігайте його в сухому місці.

Захист від вологи та дощу

Якщо матеріал рюкзака водонепроникний, то вам нема за що непокоїтися. Для інших моделей купуйте спеціальний дощовик, щоб вміст рюкзака не намок.

Використання спеціальних чохлів чи обгорток

Якщо хочете максимально захистити шкільний рюкзак, придбайте додаткові чохли. Вони захистять рюкзак від бруду, пилу та вологи.

Обслуговування ременів і кріплення

Регулярно перевіряйте стан ременів на наявність пошкоджень, тріщин, а також недоліків у кріпленнях. А також, чи всі пряжки та застібки на ременях працюють належним чином.

Перевірка на міцність та цілісність

Регулярно інспектуйте рюкзак на наявність пошкоджень, потертостей або розривів. Якщо помічатимете будь-які проблеми, вчасно вирішуйте їх, щоб запобігти подальшому пошкодженню рюкзака.

Висновок

Дотримуйтесь базових правил щодо догляду за шкільним рюкзаком: стежте за чистотою, а також цільністю конструкцій, лямок і підкладок.

Дбайливий догляд за рюкзаком збільшить строк його експлуатації та збереже привабливий зовнішній вигляд

Від регулярного очищення та видалення плям до обслуговування ременів та правильного сушіння — кожний із цих етапів важливий для збереження функціональності та привабливого вигляду рюкзака. Користуйтеся цими порадами — і ваша дитина насолоджуватиметься якісним та надійним аксесуаром протягом тривалого часу.